Blestemul de la Podul lui Dumnezeu

Comuna Ponoarele, judetul Mehedinti, este singura asezare din lume in care localnicii construiesc o biserica pentru a putea anula un blestem. La 1370, calugarul Nicodim a aruncat imprecatia: in apele din zona sa nu mai fie nici o vietate. Si asa a ramas pana in ziua de azi – in apele lor nu traieste nimic, nici macar o broasca. Biserica este asezata chiar langa singurul pasaj rutier natural din lume: Podul lui Dumnezeu

Drumul care leaga Baia de Arama de Turnu Severin trece peste o prapastie, in localitatea Ponoarele,


pe un pod inalt cat un bloc cu sase etaje. E din piatra masiva si este cel mai bun pod rutier din tara noastra. Asta pentru ca e lasat asa de Dumnezeu si de cand exista omenire care se deplaseaza intre Ponoarele si Baia de Arama, podul din piatra masiva nu a avut nevoie de reparatii. Langa pod, localnicii construiesc o biserica. Ei spun ca acest asezamant bisericesc va trebui sa ridice un blestem care pluteste peste comunitatea din Ponoarele inca din secolul al XIV-lea: in apele din zona nu creste nici o vietate, nici macar o broasca… Podul lui Dumnezeu este o stanca asezata peste o prapastie.

Are forma de U cu picioarele in jos, ca orice pod. In stanga ei, valea se prelungeste sub munte printr-o pestera, iar in dreapta are un mic lac. La o distanta de aproximativ 200 de metri, pe o culme, se construieste o biserica. „Eu asa i-am pomenit numele. De cand e lumea lume, acest drum a trecut peste «Podul lui Dumnezeu»“, spune primarul comunei mehedintene Ponoarele, Nicolae Varzob. Drumul care trece peste punte are cate o banda pe sens. Podul are o arcada de piatra groasa de 4 metri si inalta de 22, o lungime de 30 metri si o latime de 13, deschiderea fiind de 9 metri intre cele doua picioare. Mai exista cateva astfel de poduri naturale in lume, dar cel din Romania e singurul circulat, chiar si de masini de mare tonaj. Toate legendele subliniaza ca monumentul este realizat de Dumnezeu. In paranteza trebuie spus ca, in timp, au cazut masini in prapastie (22 de metri!), de pe pod, dar, in mod straniu, nu a murit nimeni.
monument natural podul lui dumnezeu
La inceput, aici locuia Diavolul

O legenda spune ca Dracu’ locuia in Pestera Ponoarelor (sau Pestera de la Pod), dar oamenii l-au rugat pe Dumnezeu sa-i scape de el, si acesta a lovit cu palma tavanul, sa-l zdrobeasca pe „Uciga-l Crucea“. Tavanul s-a prabusit, ramanand doar gura pesterii care a format Podul, dar Necuratul a scapat, iesind pe sub deal, pe cealalta gura a tunelului, care duce la Lacul Zatonul Mare, dupa care, nervos, s-a agatat cu ghearele de varful Dealului Pesterii, formand santurile pe peretele de calcar care se vad astazi. Alte legende spun ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru Sfantul Nicodim, ca sa treaca spre Tismana, dupa ce oamenii din Ponoarele l-au alungat din comuna, nelasandu-l sa construiasca aici o manastire.
natural podul lui dumnezeu
Despre Nicodim o parte din legenda e reala. Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea cascadei care i s-a aratat in vis, deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire, s-a oprit la Ponoarele, in locul de unde izvoraste acest parau, dar doua familii instarite l-au facut sa plece, punandu-i in desaga o gaina taiata cu cutitul sau, dupa care l-au acuzat de furt, iar cand s-a dovedit ca avea gaina in desaga, s-a rusinat si a plecat sa ridice celebra manastire de la Tismana, un alt obiectiv turistic celebru in zona. Sfantul Nicodim nu a plecat insa inainte de a blestema apa de la Ponoarele: sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Ceea ce s-a si intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit opt mori (zbucium), in ea nu traieste nici o vietate, iar la un moment dat o inghite pamantul, la propriu, pentru ca traiectoria albiei sale trece peste o pestera. Apa intra in cavitatea subterana brusc si da impresia ca e inghitita de pamant.

„Oamenii sunt convinsi ca prin aceasta biserica se va savarsi o minune“

In acest colt de tara, oamenii cred cu tarie ca legendele lasate de stramosii lor sunt reale. Ei vor sa rezolve problema lipsei vietatilor din apele din zona prin interventia, din nou, a puterilor divine. „Comunitatea din Ponoarele este ferm convinsa ca trebuie facut ceva ca sa scape de blestemul apelor de aici. La noi nu sunt pesti, dar ce spun eu pesti – nu sunt nici macar broaste. Cu doi ani in urma am inceput sa construim o biserica, in apropierea podului, care sa ridice blestemul lui Nicodim. Constructia va fi gata in curand. Oamenii sunt convinsi ca prin aceasta biserica se va savarsi o minune si vom putea si noi pescui in raurile noastre“, spune Nicolae Varzob, primarul comunei mehedintene Ponoarele. „Recent, Autoritatea Nationala a Drumurilor a examinat Podul lui Dumnezeu cu aparatura de specialitate si a ajuns la concluzia ca intemperiile si traficul greu au afectat structura interna a acestui monument.
biserica ponoarele
Din cate am inteles, vor incepe lucrari de consolidare a Podului lui Dumnezeu prin injectarea structurii de piatra cu un material special. Inca nu se stie cand vor incepe lucrarile, probabil vor fi anuntate din timp, pentru ca soferii sa poata evita zona, sa gaseasca un traseu ocolitor“, a mai spus primarul comunei.

In apropierea podului exista o padure de liliac salbatic

Parcul Natural „Geoparcul Platoul Mehedinti“ este situat in sud-vestul Romaniei, la nord de Drobeta-Turnu Severin si se intinde pe o suprafata de 106.000 de hectare. Climatul temperat-continental cu influente submediteraneene si relieful variat au creat conditii pentru numeroase specii de plante si animale rare. Structura geologica unica a acestei zone a condus la aparitia a numeroase formatiuni geologice si speologice. O mare parte din aceste valori este protejata in cele 17 rezervatii naturale. Pe langa aceste valori naturale, in acest spatiu intalnim obiective culturale si istorice, iar traditiile si mestesugurile populare (tesutul, olaritul etc.) sunt inca prezente. In afara de Podul lui Dumnezeu, demne de remarcat sunt dolinele din vestul localitatilor Balta si Marga. Apele subterane au sapat numeroase pesteri, renumite prin dimensiuni si prin ornamentatie, cum ar fi, de exemplu, pesterile Topolnita, Epuran, Bulba, Isverna…

O mare parte a calcarelor din cadrul Podisului Mehedinti este….citeste mai mult.

 

Blestemul de la Podul lui Dumnezeu
Publicat la: 2008-05-04 în categoria Reportaj
Autor: M. Starcu

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.