Bolta naturala de la Ponoarele sau podul lui Dumnezeu

Ca oriunde pe lume, podurile din spatiul geografic al Romaniei nu au cunoscut o dezvoltare continua.

Ele, podurile, au cunoscut insa in acest spatiu, o evolutie a formelor in stransa legatura cu :
Materialul din care au fost realizate
Aria geografica in care au fost amplasate
Etapa istorica a societatii umane care si-a pus amprenta pe fiecare lucrare in parte.

Pornind de la aceste sublinieri nu gresim de loc atunci cand afirmam ca podurile nu sunt altceva decat insemnele gradului de civilizatie ale unui popor.

Este greu de spus cine detine licenta primului brevet de inventie pentru realizarea unui pod.

Ramane insa o certitudine pentru oricine, ca primul creator este natura pentru materialisti, DUMNEZEU pentru cei care sunt constienti ca totul vine de la El.

 

schita podul lui dumnezeuFig. 01
Schita de amplasament pentru podul lui Dumnezeu De la Ponoarele
Desen S. Florea

In Carpatii Meridionali, pe meleagurile Romaniei, in teritoriul judetului Mehedinti, nu departe de Baia de Arama (Fig. 01), in partea de sud-vest a tarii, pe versantul sud-estic al muntilor Mehedinti, la poalele lor, la o altitudine de circa 500,00 m., intr-o zona cu intense fenomene carstice, amplasat pe drumul judetean DJ 670 Ponoarele – Izverna la km. 50 + 500 (Fig. 02) exista din negura timpurilor un adevarat fenomen natural, cunoscut sub numele de podul lui Dumnezeu.

borna kilometrica ponoareleFig.02
Borna kilometrica de pe DJ 670-km. 53+000

O bolta de stanca (Fig. 03) ce aminteste sau mai bine spus prefigureaza, cunoscuta bolta in plin cintru, de tip Roman, tip de bolta ce a uimit si continua sa uimeasca o lume intreaga.

Pragul, zona carstica unde este amplasat podul lui Dumnezeu desparte doua lacuri temporare, lacul Zaton si lacul Ponoare langa comuna cu acelasi nume, care in perioadele de primavara, din cauza ploilor abundente, au un volum de apa insemnat.

Vedere din amonte catre aval spre Ponoarele Fig. 03
Podul lui Dumnezeu. Pe pragul ce desparte cele doua lacuri carstice,
ing Rusu Cornel si ing Mosteanu Alexandru.
Vedere din amonte catre aval spre Ponoarele
Foto ing. S Florea

Bolta naturala de la Ponoarele sau podul lui Dumnezeu cum ii spun localnicii, cu circa 25,00 m deschidere la nivelul nasterilor, acoperind o prapastie cu adancimi variabile – 10,00 m in amonte, 30,00 – 40,00 m aval sustine la partea superioara un carosabil de 6,00 m.

Varietatea si frumusetea peisajului generata de un relief caracterizat de maretiile muntelui cu diversitatea si raritatea fenomenelor naturale – floristice, paleontologice, geomorfologice, speologice – fac ca zona sa detina un adevarat tezaur al rezervatiilor naturale, podul lui Dumnezeu fiind unul din ele. (Fig. 04)

Podul lui Dumnezeu. Vedere din amonte catre aval spre PonoareleFig. 04
Podul lui Dumnezeu. Vedere din amonte catre aval spre Ponoarele
Foto ing. S Florea

Rezervatia botanica Ponoarele, cu o suprafata de circa 20,00 ha, este vestita in principal prin padurea de liliac.

Vegetatia abundenta datorata climei submediteraniene fac aproape imposibila fotografierea integrala a podului din aval catre amonte. Tufisurile de liliac cu mojdrean si corn de pe cornetul Ponoarele ingreuneaza viata celor ce doresc sa faca fotografii.(Fig. 05)

Podul lui Dumnezeu. Vedere din aval catre amonte spre Zaton Fig. 05
Podul lui Dumnezeu. Vedere din aval catre amonte spre Zaton
Foto ing. S Florea

Cu ajutorul calculatorului punand cap la cap fragmente de fotografii, fara a pune in evidenta ansamblul lucrarii dar marcand totusi splendoarea acestui pod, s-a creat o imagine cu el vazuta din aval catre amonte. (Fig. 06)

Podul lui Dumnezeu. Vedere din aval catre amonte spre ZatonFig. 06
Podul lui Dumnezeu. Vedere din aval catre amonte spre Zaton
Foto ing. S Florea

Marturie peste veacuri, acoperita de legende transmise oral din om in om, domina prin maretie comuna Ponoarele si viata oamenilor ale acestei mici localitati dintr-o zona muntoasa.

Podul, durat intr-un loc unde era vital pentru om sa-si asigure o legatura, isi dezvaluie functionalitatea fara scopuri dubioase, fiind util pentru tot ce inseamna viata din timpuri care se pierd in negura vremii.

Podul lui Dumnezeu cum ii spun localnicii de pe aceste meleaguri romanesti, nu are notorietate mondiala ca celelalte surori ale sale – podul natural Edwin, Utah Statele Unite ale Americii, podul natural l’Ardeche, bolta naturala cu deschidere de 60,00 m Franta – poduri naturale care au avut o soarta mai buna in privinta cunoasterii, fara a avea functionalitatea de pod, dar, bucurandu-se de o larga exemplificare in literatura de specialitate.

Spre deosebire de ele, Podul natural de la Ponoarele, de milenii, nimeni nu poate preciza de cand, isi traieste viata, incordandu-se si acum la trecerea grelelor convoaie moderne, la actiunea factorilor de mediu-precipitatii, vant, temperatura etc. (Fig. 07)

Podul lui Dumnezeu. Vedere din amonte spre Ponoare. Traficul.Fig. 07
Podul lui Dumnezeu. Vedere din amonte spre Ponoare. Traficul.
Foto ing. S Florea

Ori de cate ori ne intalnim cu acest pod natural, nu putem sa nu facem remarca, ce constructie durabila ! merita sa fie prezentata in programul Discovery !

Ce secrete mai avem de cucerit de la natura ?

Linia de forta este precisa si clara. (Fig. 06)

Relevarea lucrarii este dificila si ea poate avea un grad de exactitate folosind mijloacele moderne fotogrametrice.

Masuratorile efectuate cu ajutorul lantului si a mijloacelor rudimentare dau o informatie globala fara a putea prinde calitativ modificarile ce apar de un an la altul.

Suntem de parere ca este momentul pentru a incepe un program de urmarire in timp concomitent cu executarea unor lucrari care sa permita conservarea acestui monument natural, a carui functionalitate imaginile o pun in evidenta.

Intradosul boltii naturale, prelucrat parca de o mana de mare maestru, ofera privirii, forme, linii si culori ce te duc cu gandul in fata unei picturi abstracte, la o scara fantastica. (Fig. 08)

Podul lui Dumnezeu. Intradosul boltii.Fig. 08
Podul lui Dumnezeu. Intradosul boltii.
Foto ing. S Florea

Rezervatia geomorfologica Complexul carstic de la Ponoare cuprind cele mai diferite si originale fenomene carstice din tara noastra:
Polii,
Vai oarbe,
Pesteri,
Campuri de lapiezuri

Specialistii in domeniu, atribuie exitenta boltii naturale fenomenului de prabusire a unui tavan al pesterii Ponoarele.
Spre vest langa pod, se adanceste o dolina aproape circulara in al carei perete se observa vechea intrare a pesterii ramasa izolata in urma prabusirii tavanului si formarii dolinei si podului natural.( Fig. 09 )

Intrarea in pestera podului. Fig. 09
Intrarea in pestera podului.
Foto ing. S Florea

Spre sud – vest de podul natural, deasupra pesterii podului, se intinde un camp de lapiezuri, iar mai departe apare lacul Zaton care colecteaza apele din zona carstica.

Existenta acestor monumente ale naturiii impun o valorificare stiintifica dar si o dezvoltare sustinuta a potentialului turistic al zonei.

Ponoarele – referat
– Ing. Florea Sabin-VIACONS SA Bucuresti
– Ing. Rusu Cornel-INCERTRANS SA Bucuresti
– Ing. Mosteanu Alexandru-RA Drumuri Poduri Rm. Valcea

Sursa: http://www.apdpoltenia.ro/pagini/ponoare.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.