Comuna Ponoarele

Ponoarele este o localitate în judeţul Mehedinţi, Oltenia, România, la confluenţa cu Banatul.
Atractii turistice locale:

Podul lui Dumnezeu
Lapiezurile
Lacul Zaton
Peştera Ponoarele
Pădurea de liliac (cea mai întinsă din ţară, cca 20 hectare)
Cheile si Pestera Balutei
Pestera Bulba

Ponoarele_thumb

Nume complet: Comuna Ponoarele
Nume complet (Specific): Comuna Ponoarele
Nume scurt: PONOARELE COMUNA
Forma scurta: Ponoarele
Regiune: Europa de EST
Tip: N
Nume (descriere): diviziune administrativa
Text (descriere): diviziune administrativa a unui stat, indiferent de nivelul administrativ al acesteia

Latitudine (grade): 44.9667
Longitudine (grade): 22.7833
DMS Latitudine (grade, minute si secunde): 445800
DMS Longitudine (grade, minute si secunde): 224700
Universal Transverse Mercator (UTM): FQ48
Joint Operation Graphics: NL34-12

PRIMARIA PONOARELE
Tip: Comuna

Adresa:
Localitatea: Ponoarele
Judet: Mehedinti
Tara: Romania
Cod postal: 227360
Telefon: 0252-381512
Fax: 0252-381512
URL:  ponoarele.ro

Numele satelor aflate in administratie: Ponoarele, Baluta, Delureni, Brînzeni, Ludu, Gardaneasa, Ceptureni, Cracul Muntelui, Bîrîiac, Şipot, Valea Ursului, Proiteşti, Gheorgheşti, Buicani, Răiculeşti
Suprafata: 7088 ha
Intravilan: 365,35 ha
Extravilan: 6822,65 ha
Populatie: 3048
Gospodarii: 990
Nr. locuinte: 890
Nr. gradinite: 9
Nr. scoli: 11

Primaria si Consiliul local al comunei Ponoarele

Asezarea geografica: Comuna este situată în partea de N-V a judeţului Mehedinţi
Activitati specifice zonei: Agricultura, Exploatarea lemnului
Activitati economice principale: Agricultura, Creşterea animalelor

Obiective turistice: Podul lui Dumnezeu, Peştera Ponoarele, Lacul Zaton, Pădurea de Liliac, Câmpul cu lapiezuri.

Evenimente locale: Sărbătoarea Liliacului, Festivalul „Ponoare Ponoare”
Facilitati oferite investitorilor: Forţă de muncă

Etichete: Comuna Ponoarele
Dupa cum sugereaza si numele, te afli in mijlocul unei zone carstice care imbraca o varietate de forme. Pestera de la Pod este legata printr-un sifon de Pestera Zaton si lacul carstic cu acelasi nume. In urma prabusirii unui tavan de pestera a ramas un urias arc de piatra numit Podul Natural de la Ponoarele sau Podul lui Dumnezeu, numit asa de catre localnici fiindca, in decursul anilor, cateva masini ramase fara frane au cazut in gol de pe el, insa nimeni nu si-a pierdut viata.

Sus, pe culmea care desparte Podul Natural de Lacul Zaton, se afla cel mai mare camp de lapiezuri din tara. Acestea sunt forme de relief caracteristice siroirii apei pe calcar: niste santuri adanci, serpuind in stanca.

La sfarsitul lunii aprilie peisajul este minunat. Paduri de un verde-crud, livezi de pomi fructiferi in floare, ogoare proaspat arate risipite pe dealuri, turme de oi care merg alene sub soarele primavaratic. Linistea e absoluta si doar rafalele neobositului vant de vest involbura apele lacului. Spre nord, se vad spinarile inzapezite ale Masivului Godeanu. La 3 km de Ponoarele se afla celebra padure de liliac, locul in care localnicii se aduna pe la inceputul lui mai pentru a sarbatori inflorirea acestui superb arbust. La cativa kilometri de Ponoare, in satul Izverna, se afla una dintre cele mai lungi si mai interesante pesteri din tara.

Revenind la Baia de Arama ne continuam drumul spre Valea Cernei. Soseaua urca din greu, facand zeci de serpentine printre salase razlete si copaci tunsi pe care stau cocotate clai de fan. Sus, in Pas care desparte Oltenia de Banat, gasim un izvor si un loc de popas.

Daca ai timp si vrei sa faci o drumetie extraordinara, poti lasa masina aici. Pornind chiar din Pas, o poteca marcata cu banda rosie te duce spre stanga (vest), iar dupa o ora de urcus moderat prin padurea de fag ajungi pe platoul Muntilor Mehedinti. Dupa inca o ora de mers ajungi la capatul de est al Poienilor de Sus. Aici la 1.200 m altitudine regasesti (dar la o scara mult mai mare) peisajul de la Po-noarele. Poienile de Sus sunt doline enorme, acoperite primavara cu iarba si covoare de flori multicolore, inconjurate de paduri compacte de fag.

Toate formele carstice cunoscute se regasesc strabatand aceste poieni. Pe parcursul catorva kilometri se succed in ordine: Poienile Beletina, Poiana Mare, Crovul Mare, Poienile Porcului, Crovul Medved si Plostinioarele nume ciudate, date de locuitorii din Closani si Izverna, cei care le folosesc de sute de ani pentru pasunat. Marginea de nord a poienilor o formeaza abruptul spre Valea Cernei. Sunt locuri unde stai ca pe un crenel de cetate si poti privi raul care serpuieste la 900 m mai jos. Peste vale, pe pantele Muntilor Cernei, se vad rasfirate catune izolate. Pini de Cerna, agatati pe toate stancariile, strajuiesc peisajul grandios.

Unde te cazezi
In Ponoarele la pensiunea lui Dumitru Borloveanu. Cei care au cort pot campa chiar pe spinarea de piatra care desparte Podul lui Dumnezeu de Lacul Zaton. In Valea Cernei la pensiunile din drumul spre Baile Herculane sau in statiune.

Cum ajungi
Poti face drumul in ambele sensuri. La Baia de Arama ajungi de la Targu Jiu (45 km) sau din orasul Motru (30 km). La Baile Herculane ajungi prin Orsova sau Caransebes.

Atractii turistice:

Podul Natural (Podul Lui Dumnezeu) este cel mai cunoscut pod natural din tara, unicul pasaj rutier natural la nivel national, cel mai mare pod natural al taii si al doilea  la nivel european.
The natural Bridge (god-s bridge) is the largest natural bridge from Romania and the second large from Europe, the only one you can cross by car in Romania.

Campurile de lapiezuri Cleopatra si Afrodita sunt unice in Romania prin dimensiunile, compactitatea si altitudinea la care se gasesc (sub 600 metri), ele fiind caracterstice Muntilor Alpi.
Cleopara and Aphrodite lapiez fields are unique in Romania thru their dimensions, compactness and the altitude you can find them at – under 600m. This type of limestone  pavements are a characteristic of the Alps.

Ca fenomen carstic, Lacul Zaton prezinta particularitati deosebite, fiind cel mai mare lac carstic din romania. In primaverile ploioase, imediat dupa tyopirea zapezilor, el poate atinge dimensiuni imprersionante: 2,5km lungime, o suprafata de 2kmp si peste 20m adancime in punctul maxim la nivelul sorbului.
As a karstic phenomenom, Lake Zaton has some particular features being the largest kasrstik lake in Romania. In rainy springs, as soon as the snow melts, the lake can reach impressive sizes: 2,5km long, an area that can exceed 2 square km and more than 20m deep.

Depresiunea Ponoarele cunoscuta de localnici sub numele Zatonul Mic, cu o suprafata de 0,8kmp are o forma alungita extinzandu-se din Valea Turcului pana la Valea Morilor unde in cazul precipitatiilor abundente se formeaza un lac de dimensiuni mult reduse celor ale Zatonului Mare.
Ponoarele Basin known by the locals as The Small Zaton Lake stretches over 0,8 square km from Valea Turcului (Turk’s Valley) to Valea Morilor (Valley of the Mills). During rainy seasons the basin floods and a small lake forms, mutch smaller than the Lake Zaton.

Pestera Bulba este o pestera mixta, suborizontala, foprmata dintr-o retea de galerii dispuse pe trei etaje, ce se intinde sub teritoriul comunei Ponoarele, in calcarele jurasic-neocomiene ale dealurilor Brazisori si Cornetul Mare, pe o distanta de 5100 m. Este incadrata in categoria pesterilor mari ale tarii ocupand locul al 15-lea. Se gaseste la o altitudine de 325m, la nivelul talvegului vaii paraului Bulba, in baza versantului drept al vaii omonime pe DJ 670 la iesirea din Baia de Atrama catre Ponoarele.
The Bulba Cave is situated at a 325m altitude and it is also represented of a network of galleries on threee level, spread on 5160m underneath the territoy of The Ponoarele, Brazisori and Cornetul Mare settlements, in the limestone hills dated from the Jurassic-Neocomiene Era. It is considered to be one of the largest caves in Romania being on the 15th place on a national classification.

Pestera Ponoarele este sapata in Dealul Pesterii la 365m altitudine avand o lungime de 734m.  Pestera face parte din complexul hidrografic Zaton-Ponoare-Bulba fiind sapata de apele care conflueaza in Depresiunea Zaton si se scurg catre depresiunea Ponoarele. Ambele galerii (galeria fosila si galeria subfosila) sunt accesibile turistilor in perioadele secetoase.
The Ponoarele cave was dug by the waters into the Cave Hill, being situated at a 365m altutude and having a lenght of 734m. The cave is part of complex basin named Zaton-Ponoare-Bulba being dug by the rivers that cross the Zaton Hollow heading into the Ponoarele Basin. The two galleries of the cave. (the sub fossil gallery and the fossil gallery) can be visited by tourists in dry seasons.

Pestera Baluta, situata in satul baluta pe cheile balutei, prezinta doua etaje: unul inundat aproape tot timpul, iar celallat deasupra lui, un etaj fosil cu diferite formatiuni carstice. Pestera are o lungime de 248m.
Baluta Cave is lovated in the village of BAluta on the Baluta Gorges (chweile balutyeii) and it has two levels: one flooded almost all the time and the one aboveit, a fossil level rich in limestone formations. The cave has a lenght of 248m.


Surse: 1 2 3

 

2 comentarii la „Comuna Ponoarele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.