Pestera Bulba

Pestera Bulba este o pestera mixta, suborizontala, formata dintr-o retea de galerii dispuse pe trei etaje, ce se intinde sub teritoriul comunei Ponoarele, in calcarele jurasic-neocomiene ale dealurilor Brazisori si Cornetul Mare, pe o distanta de 5100 m. Este incadrata in categoria pesterilor mari ale tarii ocupand locul al 15-lea. Se gaseste la o altitudine de 325m, la nivelul talvegului vaii paraului Bulba, in baza versantului drept al vaii omonime pe DJ 670 la iesirea din Baia de Atrama catre comuna Ponoarele.

Descriere.
Este o pestera mare ( 4 km) avand 2 etaje, unul activ si unul fosil remarcat in literatura de specialitate pentru diversitatea si frumusetea speleotemelor, mai ales a draperiilor (sau voaluri) printre cele mai frumoase din tara.

 

Pestera Bulba, Podisul Mehedinti (Bulba Cave, Mehedinti Plateau); Foto M. Dumitru & S. Mihai Foto S. Mihai & M. Dumitru

Foto

Protectia acestor frumoase speleoteme se face in mod natural datorita accesului greu in pestera, intrarea se face prin etajul inferior activ care este o galerie joasa, sifonata pe alocuri si parcursa in permanenta de paraul subteran. In functie de nivelul freatic din zona accesul in pestera este posibil maxim 3-4 luni/an si numai cu echipament special (neoprene, corzi, etc.).
Foto

 

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.