Sărbătoarea Liliacului, la Ponoare

Muzica, dansurile populare şi datinile româneşti au fost la mare căutare

35.000 de oameni s-au adunat la Ponoare, bucurându-se de programul artistic
 
După ce au trecut cu bine de aventura rutieră de care au avut parte pe drum, traficul fiind blocat pe mai multe tronsoane, încă de la Baia de Aramă, invitaţii au ajuns la Ponoare. Sărbătoarea are deja peste


50 de ani de când se organizează. „Festivitatea îşi are originea în întâlnirile moşnenilor şi fiilor satului de aici, din pădure, o dată cu înflorirea liliacului, când aprindeau focuri în jurul cărora cântau, jucau şi depănau amintiri, în acordurile populare ale unor binecunoscuţi instrumentişti“, a menţionat primarul comunei Ponoare, Georgică Pătraşcu. 
Programul artistic pregătit de primăria locală, Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Centrul Judeţean de Cultură a adunat şi anul acesta artişti atât din judeţ, cât şi din Oltenia. Angelica Stoican, Olguţa Berbec sau Oana Pârvan au fost doar câteva dintre numele care au urcat pe scena amplasată sub Steiul Ponorii, o stâncă uriaşă pe care, după cum spune legenda, Sfântul Nicodim de la Tismana ar fi vrut să ridice o mănăstire. 
Muzica şi dansul au completat tabloul celor peste 25 de meşteri populari veniţi din Mehedinţi, dar şi din alte judeţe cu datini încă bine păstrate. Artizanii au prezentat ţesături şi costume populare, dar şi binecunoscuta ceramică de Horezu.

 

Autor: Laura Negrea
Data: 18 mai 2009
Sursa: http://www.adevarul.ro/articole/sarbatoarea-liliacului-la-ponoare.html 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.