Sărbătoarea liliacului – Ponoarele 2009

Sărbătoarea liliacului – Ponoarele 2009 

La acest sfârşit de săptămână, în comuna mehedinţeană Ponoarele, mii de oameni sunt aşteptaţi pentru a petrece în singura pădure de liliac sălbatic din ţara noastră. Duminică, toate minunăţiile naturii din Ponoarele, inclusiv pădurea de liliac, îşi aşteaptă musafirii. Sărbătoarea liliacului dăinuie oficial din anul 1965, dar ea se ţinea încă din timpuri străvechi, când băieţi şi fetiţe, flăcăi şi fete, moşnegi şi băbuţe, se adunau pentru a se desfăta la umbra pădurii de liliac. În acest an, organizatorii, Primăria şi Consiliul Local al comunei Ponoarele, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, Centrul Cultural Mehedinţi şi Prefectura Mehedinţi, aşteaptă ca la sărbătoare să participe, pe lângă localnici, şi mii de turişti din toată ţara. Manifestarea deosebită de duminică are şi un partener media pe măsură: RTS.

 sarbatoarea liliacului

 

Organizatorii au pregătit spectacole în aer liber, susţinute de formaţii de muzică populară din Mehedinţi şi judeţele limitrofe, dar şi de tarafuri de artişti locali. Cei veniţi să petreacă o zi într-o zonă de o neasemuită frumuseţe vor putea remarca faptul că o zi petrecută în acordurile muzicii populare autentice şi a parfumului de liliac va fi una de neuitat. Pădurea se află între satele Ponoarele, Tihoi şi Băluţa. În apropierea sa se află lacul Zăton, de origine vulcanică, care se întinde pe 5 km şi se pierde în peşteri. Un punct de atracţie deosebit este Podul Natural, sau Podul lui Dumnezeu, format dintr-o stâncă uriaşă, prăvălită peste un curs de apă. Zona mai cuprinde Steiul Ponorii, o stâncă uriaşă pe care Sfântul Nicodim voia să construiască o mănăstire. Până la urmă, a fost construită o bisericuţă, despre care marele Nicolae Iorga spunea că ar aparţine cu adevărat construcţiillor ridicate de Nicodim. 

Începutul lunii mai este cu adevărat dumnezeiesc 

Păduri verde-crud, livezi de pomi fructiferi în floare, ogoare proaspăt arate, „risipite“ pe dealuri, turme de oi care merg alene sub soarele primăvăratic. Liniştea e absolută şi doar rafalele neobositului vânt de vest învolbură apele lacului. Spre nord, se văd spinările înzăpezite ale Masivului Godeanu. La 3 km de Ponoarele, se află celebra pădure de liliac, locul în care localnicii se adună pe la începutul lui mai pentru a sărbători înflorirea acestui superb arbust. La câţiva kilometri de Ponoare, în satul Izverna, se află una dintre cele mai lungi şi mai interesante peşteri din ţară. Pădurea de liliac de la Ponoare, o minune a naturii, este o rezervaţie botanică situată la 4 km de oraşul Baia de Aramă, pe drumul dintre Drobeta-Turnu-Severin şi Târgu Jiu. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 20 ha şi reprezintă unica staţiune din ţară conservată datorită climatului blând, cu influenţe submediteraneene. Cele 20 de hectare ale pădurii de liliac au fost declarate monument al naturii încă din anul 1965.

Deschiderea oficială va avea loc la ora 12,00, oră până la care pe scenă vor evolua ansambluri folclorice cunoscute printre care: „Bordeiaşul“ – Baia de Aramă, „Nedeiţa“ din Tomşani Vâlcea şi deja cunoscutul „Danubius“.
De la ora 14,30, vor concerta solişti vocali consacraţi precum: Irina Zoican, Sanda Argint, Oana Pârvan, Liliana Bunceanu şi Olguţa Berbec.
Un moment aparte îl va constitui evoluţia ansamblului folcloric „Liliac de la Ponoare“.

Oaspete de seamă, ministrul Apărării

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, se va afla duminică la Ponoarele, în mijlocul celor veniţi să petreacă clipe de neuitat în cel mai mirific parc natural. De asemenea, primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătraşcu, spune că aici vor mai fi prezente şi alte personalităţi locale: prefectul Ion Mîţu, preşedintele Consiliului Judeţean – Marius Bălu, deputatul PD-L Doiniţa Mariana Chircu.

Al doilea pod natural din Europa

Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi care sunt catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa. De exemplu, Podul lui Dumnezeu este o arcadă de calcar (de 4 m grosime), cu o lungime de cca 60 de metri, o deschidere de 27 de metri, şi o lăţime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa, ca mărime, şi singurul funcţional (pe deasupra sa trece şoseaua Drobeta-Turnu-Severin – Baia de Arama – Băile Herculane). Podul s-a format prin prăbuşirea unui perete al Peşterii Bulba care prin cei 5.000 de metri de galerii şi prin arhitectura sa interioară deosebită este o atracţie turistică. Deasupra peşterii şi a podului se află un deal plin cu formaţiuni carstice, între care „lapiezurile îngropate” – încreţituri calcaroase – ce alcătuiesc Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei, unice în Europa, la altitudini de până la 600 de metri. La cealaltă ieşire a peşterii (pentru cine mai are puterea sa ajungă pana acolo), întalnim Lacul Zaton, un lac de origine carstică si care, avand legătură cu sistemul hidrografic al peşterii, este când plin ochi, când pustiu şi crăpat. Romeo Crîşmaru
Sursa: http://www.informatiadeseverin.ro/ids/social/s-rb-toarea-liliacului-ponoarele-2009.html 

publicat la  01:33 
0 comentarii
  
Etichete: Sărbătoarea liliacului – Ponoarele 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.