Lacul Zaton

Lacul Zăton (Zătonul Mare), lac temporar (lacul are momente cand este plin, dar si momente in timpul verii in care seaca complet) de origine carstica, este situat in depresiunea din amonte de Pestera Ponoare din Podisul Mehedinti, avand legatura cu sistemul hidrografic al peşterii (Pestera de la Podul Lui Dumnezeu sau Pestera de la Podul de Piatra), se intinde, in anotimpurile cu precipitatii, pe o suprafata de cateva hectare, sub altitudinea de 350m pe care o are depresiunea.

Apa poate ramane in lac mai multi ani atunci cand ponorurile sunt acoperite cu aluviuni aduse de pe versanti dealurilor.

Lacul Zaton Zatonul Mare ponoare.ro

Ca fenomen carstic, Lacul Zaton prezinta particularitati deosebite, fiind cel mai mare lac carstic din Romania. In primaverile ploioase, imediat dupa topirea zapezilor, el poate atinge dimensiuni imprersionante: 2,5 km lungime, o suprafata de 2 kmp si peste 20m adancime in punctul maxim la nivelul sorbului.

Depresiunea Ponoarele cunoscuta de localnici sub numele Zătonul Mic, cu o suprafata de 0,8 kmp are o forma alungita extinzandu-se din Valea Turcului pana la Valea Morilor unde in cazul precipitatiilor abundente se formeaza un lac de dimensiuni mult reduse celor ale Zătonului Mare.

Lacul Zaton (Zătonul Mare) – imagini

Lacul Zaton Zatonul Mare

Lacul Zaton Zatonul Mare plin Ponoarele

Lacul Zaton Zatonul Mare secat

Lacul Zaton Ponoarele ponoare.ro

Surse.

2 comentarii la „Lacul Zaton”

  1. Vă mulțumim pentru informațiile pe care ni le puneți la dispoziție pe situl dumneavoastră și vă dorim să aveți mulți vizitatori (chiar și virtuali). Însă vă rugăm să ne lămuriți (și să evitați pe viitor generarea de noi confuzii), până la urmă e ”zaton” sau ”zăton”.

    Cu respect,
    un admirator al meleagurilor mehedințene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.