Batranul pod de la Ponoare

Batranul pod de la ponoare   Podul lui D-zeu de la PONOARELE – Mehedinti reprezinta o bijuterie pentru turismul romanesc si mondial.
 Astfel de poduri naturale mai exista in S.U.A si in FRANTA,dar cel din ROMANIA este singurul circulat.
 Supus unei degradari continue datorita actiunii apei asupra calcarului din care e facut, dar si din cauza vantului, fenomenului de inghet-dezghet, precum si a circulatiei masinilor mai ales a celor de mare tonaj, podul a suferit deteriorari masive, blocuri mari de piatra dislocandu-se din structura sa.

PODUL LUI DUMNEZEU DE LA PONOARELE risca sa se prabuseasca din cauza…

incompetentei politice si a dezinteresului factorilor de decizie.
  Cu toate ca era vizibil ca podul risca sa se prabuseasca nimeni nu a luat nici o masura de protectie.
  Pentru partidele politice podul de piatra si monumentele naturale inestimabile de la PONOARELE au ajuns slogane bune de amintit doar in campania electorala sau cu ocazia spectacolelor si festivalelor populare, iar pentru locuitorii comunei debusolati de criza economica, politica si morala prin care trecem, o stanca de piatra uitata in eternitate.
  Pierduti printre masini luxoase parcate pe tampla batranului pod, factorii de decizie par sa nu mai inteleaga nimic.
  Natura pe care au ignorat-o le-a intors spatele. Suntem incapabili sa ne intretinem patrimoniul natural, istoric si national.
  Suferim de o grava criza economica si politica, dar mai ales de una a valorilor si competentelor.
  Prabusirea blocurilor de piatra din PODUL NATURAL este o dovada elocventa in acest sens.
  Nimeni nu a luat nicio decizie in ceea ce priveste protectia podului in cei 20 de ani de la evenimentele din DECEMBRIE 1989. Ceea ce se intampla la PONOARELE, demonstreza faptul ca factorii de decizie au tratat problema cu dezinteres, nefiind in stare sa gaseasca o solutie pentru protectia si conservarea podului.
  In luna MAI a anului 2008, in PADUREA DE LILIAC DE LA PONOARELE, in plina campanie electorala locala se lansau mesaje in care se vorbea de transformarea localitatii intr-o „mica ELVETIE a ROMANIEI”.
  La peste un an de la aceste afirmatii PODUL LUI DUMNEZEU sta sa se prabuseasca sub privirile uimite ale localnicilor, turistilor si ale politicienilor aflati in campanie electorala.
  Fara PODUL NATURAL Romania va fii mai saraca, iar localitatea PONOARELE isi va pierde imginea-simbol, care din pacate a fost fluturata doar in discursuri sau la evenimente politice si artistice.
  Acum mai mult ca niciodata este vremea faptelor, pentru a salva BATRANUL POD astfel incat si generatiile viitoare sa se bucure de frumusetea si maretia acestuia.

(Adrian Maimut)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.