Podul lui Dumnezeu este in pericol de a se prabusi

podul lui dumnezeu in pericol„Podul lui Dumnezeu” din comuna mehedinţeană Ponoarele, unul din cele trei mari poduri naturale din lume şi singurul deschis traficului rutier, este în pericol de a se prăbuşi. Patru bucăţi mari de stâncă de peste 100 de tone s-au desprins din pod, iar altele stau să cadă în orice moment, cel mai probabil din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile. Circulaţia autovehiculelor în zonă a fost restricţionată de duminică seară, echipajele poliţiei rutiere permiţând doar autoturismelor să treacă pe pod cu viteză redusă.

 „Ca urmare a desprinderii mai multor stânci, pe DJ 670, la kilometrul 50 + 600 s-a luat măsura restricţionării totale, deocamdată pe o durata nedeterminată, a autovehiculelor, cu excepţia autoturismelor”, a precizat Claudiu Bebec de la Poliţia Rutieră Mehedinţi.

Celalalte autovehicule sunt direcţionate pe o variantă ocolitoare de circa 30 de kilometri prin Nadanova – Sălişte – Godeanu – Obârşia Cloşani – Baia de Aramă.
Podul este amplasat pe drumul judeţean DJ 670 Ponoarele – Izverna la km. 50 + 500, la cinci kilometri de oraşul Baia de Aramă, pe versantul sud-estic al munţilor Mehedinţi, la poalele lor, la o altitudine de circa 500 m, într-o zonă cu intense fenomene carstic. Bolta naturală de la Ponoarele sau podul lui Dumnezeu cum îi spun localnicii, cu circa 25,00 m deschidere, acoperind o prăpastie cu adâncimi variabile – 10,00 m în amonte, 30,00 – 40,00 m aval susţine la partea superioară un carosabil de 6,00 m. Primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătraşcu, este de părere că cea mai bună soluţie  ar fi devierea totală a traficului rutier până la construirea unui pod nou.

„A venit un vecin şi m-a anunţat că o porţiune din  stâncă de vreo 20 metri cubi care era de mai mult timp în extensie s-a disclocat din structura podului. Noroc că în zonă nu se afla la acea oră niciun turist fiindcă altfel vă daţi seama ce tragedie s-ar fi putut petrece. Autorităţile judeţului şi experţii vor stabili măsurile care trebuie luate.  Dacă Guvernul ne alocă bani se pot face multe lucruri. Dar în primul rând cred că cel mai important este devierea traficului de pe  acest pod. Datorită ansamblului geografic care este la noi în comună este foarte greu de realizat acest drum judeţean, sunt foarte mari diferenţe de nivel, dar cred că cel mai oportun ar fi un pod alăturat sau un pod undeva în apropierea acestui pod natural”, ne-a declarat primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătraşcu.
Problemele apărute la Podul lui Dumnezeu ar putea da  peste cap şi lucrările de reabilitare începute de curând pe DJ 670 Marga – Baia de Aramă – Ponoarele, investiţie de peste 36 milioane de lei care se efectuează prin Programul Operaţional Regional datorită unui contract încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Ploile căzute în ultimele zile au afectat 20 de gospodării din comuna gorjeană Padeş

Potrivit primarului comunei Padeş, Viorel Nicolescu, beciurile celor 20 de case au fost inundate. „Momentan, situaţia a fost rezolvată. Oamenii au evacuat apa şi nu mai sunt probleme. Dar, ne temem totuşi, pentru că au fost anunţate ploi în continuare. De asemenea, în afară de beciurile caselor, au mai fost afectate şi grădinile de zarzavaturi. Aproximativ 2,5 hectare au fost acoperite de apa care a început să se scurgă”, a precizat primarul Viorel Nicolescu.

Debitul puternic al râului Motru a afectat şi câteva podeţe din comună şi un pod, iar autorităţile locale au luat primele măsuri. „Am încercat să întărim cele două podeţe afectate şi podul de peste râul Motru. Am pus tuburi care vor ajuta apa să se scurgă mai bine”, a adăugat primarul Nicolescu.
mai multe…

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.