Obarsia Closani

Efortul de a ajunge in acest sat de pe frumoasele meleaguri ale Muntilor Cernei este pe deplin rasplatit de realitatile etnografice de aici. Satul are gospodariile dispuse de-a lungul mai multor vai, o mare parte a caselor localnicilor pastrandu-si vechea arhitectura traditionala.
Atentia trebuie sa se concentreze indeosebi asupra produselor mestesugaresti rezultate din prelucrarea artistica a lemnului, din prelucrarea parului de capra, precum si asupra instalatiilor tehnice taranesti. Dintre acestea unele sunt in plina activitate — lucru din ce in ce mai rar in realitatea etnografica româneasca contemporana — instalatii tehnice populare de straveche traditie — mori cu ciutura, pive de ingrosat tesaturile, cazane de tuica. Privind cu atentie principiul de functionare al morilor de ciutura puse in miscare prin actiunea apei asupra acelor  rotii de moara, iti apare limpede faptul ca ingeniozitatea in constructie a taranilor s-a bazat pe principiul modern al actionarii turbinei.

Obarsia Closani era si un important centru de prelucrare artistica a lemnului unde se faceau  piese de mobilier, de o remarcabila frumusete si bun gust. Lada de zestre fiind confectionata cu unelte simple: securea, broasca, gilaul, horjul, paznicul, adica compasul de lemn etc.

De asemenea, aici se confectionau  mese, scaunele, paturi si hambare. Cea mai remarcabila piesa, sub raportul decorativitatii, este lada de zestre care se aseza conform obiceiului local, la capatul lavitelor sau la cel al patului din “camera curata”, echivalentul camerei de zi sau odaii.

Portalul comunei Obirsia Closani: www.obirsia-closani.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.