Pestera Polovragi

Raul Oltet a sapat de-a lungul mileniilor in calcarul muntilor Parang si Capatanii minunate chei si numeroase formatiuni carstice, acestea constituind unele din cele mai importante monumente ale naturii din nordul Olteniei. Pestera Polovragi este situata pe malul stang al Oltetului, la o altitudine de 670m si la 20m inaltime fata de talvegul raului. Ea se afla la 6km nord de DN 67 Targu-Jiu Ramnicu-Valcea si 500m de Sfanta Manastire Polovragi.

Pestera a fost modelata de apele oltetului in banda de calcare jurasice din sudul muntilor parang si capatanii, lata de 1-1,5km, aici avandu-si obarsia si un izvor carstic ce apare, in chei, chiar in dreptul portalului pesterii.
Intrarea in pestera se afla in imediata apropiere a drumului forestier, ce urca in chei.

Este una din pesterile mari ale tarii noastre, avand o lungime de peste 9300m (impreuna cu galeriile laterale) si care se situeaza, din acest punct de vedere, pe locul 5 intre pesterile din tara. Este alcatuita dintro galerie primcipala orizontala, din care se desprind, in special in prima si ultima portiune a ei, galerii laterale mici, multe din ele colmatate cu aluviuni.


Pestera Polovragi a fost cunoascuta din timpuri stravechi, cercetraile arheologice au scos la iveala urme materiale inca din epoca bronzului.
Prima descriere a ei a fost facuta de Joannes, in anul 1868, pentru ca in 1901, scriitorul Al. Valhuta sa o aminteasca in vestita sa lucrare „Romania pitoreasca”.
In 1929 , ea este cercetata si de Emil Racovita si R.jeannel, pentru ca cercetrarile arheologice sa fie efectuate de catre C.S. Nicolaescu Plopsor in anul ……mai multe informatii aici

 

Sursa: http://pestera-polovragi.blogspot.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.